marți, 8 noiembrie 2011

Recomandari generale in caz de hernie de disc - Partea 1


Lasa-ma sa ghicesc. Ai aflat ca ai hernie de disc si nu vrei sa ajungi pe masa de operatie? Vrei sa afli daca se poate trai "bine merci" cu aceasta afectiune? Sau iti imaginezi cu groaza cum o parte din visurile si planurile tale de viitor vor fi sacrificate, fiindca ai de dus "in spate" o povara. Probabil ca tocmai acest gand negativ te-a adus aici.
Oricare ar fi motivul tau, daca ai hernie de disc trebuie sa fii dispus sa lucrezi intens din toate punctele de vedere daca doresti sa iti fie bine si sa nu se te afectezi niciuna din aceste temeri. Este o afectiune serioasa care necesita atentia cuvenita. De acum inainte, viata ta nu trebuie sa fie si nu va mai fi la fel. Primul pas este sa constientizezi dramatismul situatiei, sa intelegi ca ceea ce te-a adus aici (in situatia de a avea hernie de disc), te va duce mai.. departe (la o eventuala complicatie), daca nu spui STOP obiceiurilor daunatoare ce afecteaza buna functionare a coloanei vertebrale. Trebuie sa abordezi un nou stil de viata, sa schimbi nenumarate reguli de igiena si sa inlaturi lucrurile negative din rutina zilnica. Iar de toate acestea e bine sa te apuci cat mai curand.

Atentie! Regula numarul 1 este sa consulti un medic specialist sau un fizioterapeut iar sub indrumarea lui sa incepi programul de tratament.
Regula numarul 2 este sa incerci sa urmezi cat mai multe dintre recomandarile de mai jos, pe care sa le inglobezi in stilul tau de viata.


1. Fa abdomene zilnic. O ingrasare accentuata in zona abdomenului (burta!) provoaca impingerea corpului spre inainte si accentuarea lordozei lombare. Daca ai hernie de disc, musculatura abdominala relaxata sau delasata este un lux pe care nu ti-l poti permite. Acelasi lucru este valabil si pentru portiunea dorsala care sustine coloana vertebrala.

2. Nu purta incaltaminte prea stramta sau pantofi ingusti deoarece obliga muschii spatelui sa compenseze dezechilibrul antrenat.

3. Unge zona lombara afectata cu unguente pentru artrita sau artroza. Hernia de disc este insotita deseori de discartroza, artroza discurilor intervertebrale.

4. Corecteaza pozitia de lucru. In general, fie ca lucreaza la birou, merg pe jos, stau in picioare ori servesc masa, oamenii nu acorda atentie pozitiei corpului, in special a coloanei vertebrale. Fii atent ca pozitia ta sa intotdeauna corecta.

5. Hraneste-te sanatos. In fiecare an, un procent de 10% din tesutul osos se reinoieste. Pentru ca discurile intervetebrale sa fie rezistente, asigura-te ca oasele beneficiaza de sarurile minerale si vitaminele necesare. Un aport insuficient de alimente sanatoase si apa duce la formarea de celule osoase defectuoase (demineralizate) care scade rezistenta zonei afectate.

6. Maseaza zilnic musculatura zonei lombare. Discul intervetebral nu are vase de sange proprii, ca urmare circulatia la nivelul sau este deficitara. Insa, pentru a se reface, el trebuie hranit si oxigenat cu ajutorul tesuturilor adiacente, adica a muschilor. De aceea, muschii trebuie intens stimulati zilnic, prin masaj lombar si unguente penetrante.

7. Alterneaza cat mai des pozitia. Discul intervetebral este hranit prin alternarea pozitiilor "stand-intins pe spate". Daca lucrezi la birou, ia des cate o pauza. Intinde-te pe spate cateva minute, apoi intr-o parte si tot asa.

8. Intretine buna functionare a stomacului si a rinichilor. Ce legatura exista intre hernia de disc si stomac? Pentru a asimila substantele hranitoare din alimente, stomacul si intestinul trebuie sa fie in perfecta stare de functionare, altfel nutrientii se vor pierde. La fel, rinichii trebuie sa fie protejati pentru a putea filtra sarurile minerale indispensabile.

9. Evitati pe cat posibil orice aplecare inainte! In momentul in care va aplecati inainte (fara nicio greutate in mana), discul intervertebral (L4-L5) primeste o apasare de 60 kg pe cm patrat. Pentru a intelege mai bine cat de important este acest lucru, e bine sa stiti ca un harterofil care ridica de la sol o greutate de 80 kg (fara a flexa genunchii) pune asupra discului o presiune de 800 kg pe cm patrat.

10. Hidrateaza-te corespunzator. Nucleul discului intervetebral contine 88% apa. De aceea, pentru a-l mentine hidratat este necesar un aport de lichide in stare cat mai pura (apa, infuzii de plante, sucuri naturale). Pe de alta parte, inelul fibros al discului intervertebral contine 65% apa si fibre de colagen deosebit de rezistente.

11. Evita sedentarismul excesiv, repetarea pozitiilor deviante, eforturile violente, toate acestea fiind cauze importante ale deteriorarii discurilor intervertebrale. Cand discurile se deterioreaza, musculatura va prelua sarcina de amortizare. Din pacate, muschii nu sunt conceputi pentru acest lucru si de aceea vor obosi rapid, oboseala ce va conduce la durere lombara.

12. Antreneaza-ti musculatura profunda a spatelui. Acest lucru are un rol prioritar pentru reeducarea coloanei vertebrale. Dupa ce ai lucrat musculatura profunda, poti acorda atentie si celei superficiale (pe acest blog vei gasi informatii despre cum poti obtine acest lucru).

13. Slabeste. Daca ai cateva kilograme de grasime in plus, da-le jos. Grasimea se poate infiltra intre fibrele musculare iar cu cat tesutul gras este mai gros, cu atat muschiul va functiona mai prost. Grasimea din interiorul muschilor franeaza contractiile si destinderile musculare si reduce irigarea cu sange a celulelor, adica limiteaza oxigenarea, hranirea si eliminarea substantelor toxice din muschi.

14. Corecteaza discrepantele de lungime a picioarelor. O diferenta de lungime intre piciorul stang si cel drept (de numai 2 cm) conduce la dezaxarea coloanei vertebrale. Muschii, ligamentele si articulatii vertebrale de pe partea piciorului mai scurt sunt "zdrobite" iar cele de pe partea piciorului mai lung sufera intinderi si elongatii. Un fizioterapeut este in masura sa depisteze diferenta si sa recomande incaltaminte adecvata si exercitii fizice speciale.

15. Cladeste-ti brate puternice. Poate nu pare a avea vreo relevanta, insa daca bratele nu sunt destul de puternice, greutatea lor va pune presiune directa asupra ligamentelor si musculaturii si indirecta asupra discurilor intervetebrale.

16. Evita profesiile traumatice pentru coloana vertebrala. Traumatismele produse de miscari repetate la nivelul coloanei vertebrale, in cazul unor profesii (constructii, curatenie, bucatarie) produc uzura la nivelul vertebrelor si lezeaza cartilajele articulare, cu atat mai mult in ziua de azi cand oamenii nu mai au rezistanta fizica de alta data. La radiografie, discurile vertebrale au aspect de "ciocuri de papagal", adica niste escrescente sau osteofite, din fericire, nedureroase dar care afecteaza functionalitatea organismului (vei gasi pe blog mai multe informatii).

17. Stai la soare. Pentru sanatatea oaselor este indicat sa te expui la soare. Daca nu iti place sa faci plaja din cauza caldurii ridicate, poti gasi un interval orar convenabil, cand temperatura este mai redusa. Iar daca nu este inca vremea de plaja, mergi la padure sau pur si simplu acopera mai putin corpul cand vremea permite. Pentru reinnoirea tesuturilor osoase este necesar un aport suficient de vitamina D, calciu si fosfor, iar soarele ajuta in acest sens.

18. A practica cu regularitate exercitiile fizice speciale pentru spate este cea mai importanta regula! Coloana vertebrala are "memorie" si a inregistrat de-a lungul atator ani pozitiile vicioase si suferintele. Este bine sa ne reeducam si sa aducem in memoria coloanei vertebrale lucruri pozitive! Cu cat este mai putin activ un muschi, cu atat mai mult va slabi pana la atrofiere.

19. De fapt, practicati ZILNIC - fara nicio exceptie - exercitiile fizice speciale. Este de preferat sa efectuati zilnic cateva miscari simple decat sa lasati totul balta pentru o perioada mai lunga de timp.

20. Renuntati la fumat. Fumatul reduce cantitatea de oxigen din sange iar muschii - si indirect discul intervertebral- vor fi mai slab hraniti, se vor regenera mai greu si vor fi mai putin rezistenti la efort.

21. Nu purtati pantofi cu toc. Cauzeaza suferinta articulatiilor si discurilor intervertebrale si exacerbeaza curbura lombara.

22. Patul trebuie sa fie tare. Atentie! Nu trebuie sa dormi pe scandura de lemn, ca in cazul anumitor afectiuni ale coloanei vertebrale. Dar nici pe burete moale, in care sa te adancesti. Ai nevoie de o saltea ortopedica de buna calitate.

23. Dormi intr-o parte. Cea mai buna pozitie de somn cand ai hernie de disc este "intr-o parte", cu genunchii flexati la 90 de grade si o pernita intre genunchi. Pozitia "pe spate" este si ea deosebit de utila in cazul in care hernia de disc nu este intr-un stadiu avansat sau cand durerile s-au mai diminuat. Cu toate acestea, nu este o pozitie de top pentru ca organele interne pun presiune pe coloana. Pozitia "pe burta" este cea mai grava pentru ca trage abdomenul in fata si impreuna cu el coloana lombara. Pe de alta parte, in aceasta pozitie gatul sta stramb.

24. Aveti grija sa nu raciti la spate, adica la nivelul muschilor dorsali si lombari. La fel cum raceala slabeste organismul, raceala muschilor slabeste bine-nteles, muschii si in aceasta perioada discurile intervetebrale vor prelua in mod direct sarcina de sustinere.

25. Evitati scaunele si fotoliile prea joase deoarece pun presiune pe coloana.

26. Evitati sa va intoarceti sau sa va aplecati brusc. Orice miscare brusca este daunatoare pentru coloana vertebrala.

27. Mergeti pe jos cat mai mult posibil. Mersul pe jos antreneaza muschii spatelui, ajuta la reeducarea pozitiei deficitare a coloanei vertebrale prin fortarea pozitiei de "drept", intareste muschii abdomenului fortzandu-i sa se traga spre coloana ("a suge burta") si sa se intinda/destinda, intareste muschii feselor care sustin coloana, pune in circulatie sangele pentru o buna hranire a tesuturilor osoase si articulare la nivelul herniei de disc.

28. Cand stai pe loc, nu te odihni pe unul dintre picioare. A te odihni pe loc in acest fel, relaxand unul dintre membre si lasandu-ti greutate pe celalalt, forteaza pozitia coloanei. Odihneste-te pe ambele picioare in acelasi timp sau fa miscari lente de balansare alternativa.

29. Evita cercul vicios "durere-lipsa de efort fizic". Din cauza suferintei de spate se reduc mult activitatile fizice. Acest lucru trebuie insa combatut pentru ca duce la atrofie musculara si implicit un rau mult mai mare pentru coloana.

30. Odihneste-te bine. Daca nu te-ai odihnit bine peste noapte, muschii spatelui se vor resimti a doua zi iar greutatea va fi preluata de discurile vertebrale. De aceea, cauta sa ai un somn cat mai bun. Temperatura din dormitor trebuie sa fie cuprinsa intre 18-20 de grade. Este de preferat sa mai adaugi o patura in plus decat sa setezi termostatul la 22 de grade deoarece, te supraincalzesti si transpiri sub plapuma iar in cursul noptii spatele ramane descoperit, te poate trage curentul.

31. Evita patul moale. Nu este recomandat persoanelor care sufera de dureri in regiunea lombo-sacrala (lombalgie cronica).

32. Foloseste perna speciala pentru ceafa. Durerile coloanei cevicale datorate herniei de disc sau artrozei pot fi ameliorate cu ajutorul unei perne speciale, confectionata dintr-un material suplu (spuma de cauciuc) care se muleaza pe forma curburii cervicale in timp ce ne odihnim pe spate sau intr-o parte. Dezavantajul este acela ca pentru a te putea odihni pe o astfel de perna ai nevoie de un timp de acomodare de cel mult 3 saptamani.

33. Aseaza sub saltea, la picioarele patului, un sul dintr-o patura rulata strans. Cand dormi pe spate, cu picioarele usor ridicate si capul sprijinit de o perna adecvata, coloana se relaxeaza cel mai bine.

34. Cand te trezesti, ridica-te lent din pat. Muschii, inca intepeniti dupa perioada de somn, nu raspund foarte bine la ordinele transmise de catre creier. De aceea, indicat este sa te ridici prin miscari lente si nu smucit sau dinamic. Sprijina-te mai intai pe coate, apoi pe maini si trage dupa tine bazinul. Scoate picioarele in afara patului si aseaza talpile pe podea. Abia apoi ridica-te sprijinind mainile de genunchi. Evita torsiunile de trunchi si aplecarile bruste. Inainte de a te spala pe dinti, fa cateva miscari lente de gimnastica pentru a dezmorti mijlocul spre a te putea apleca deasupra chivetei.

35. Demachiaza-te din sezut, in fata oglinzii. Evita sa te demachiezi in baie, in timp ce stai in picioare deoarece unul dintre picioare risca sa preia intreaga greutate a corpului fara ca tu sa iti dai seama. Pe de alta parte, aplecarile si pozitiile chinuite (cat mai aproape de oglinda) sunt daunatoare pentru coloana. Oglinda poate fi amplasata inadecvat in raport cu fata iar chiuveta poate fi instalata foarte jos. Aceeasi recomandare este necesara si in cazul machiajului.

36. Nu va incaltati din picioare. Presiunea care se exercita asupra vetebrelor lombare este de cateva sute de kilograme.

37. Evita imbracamintea mulata. Cand imbracam pantaloni sau rochii mulate facem anumite miscari de bazin destul de violente care afecteaza coloana lombara asemeni unor microtraumatisme repetate. Aceasta tactica duce la aparitia unor microfisuri ale cartilajelor articulare.

38. Curata legumele sau pregateste aluatul numai in sezut. Nu lucra niciodata in picioare, aplecata peste blatul de bucatarie.

39. Flexati genunchii pentru a ridica o sacosa sau o alta greutate.

40. Aplecati-va pe vine pentru a ridica de jos un obiect cazut sau a lua o farfurie din dulap.

41. Calatoriti cu trenul. Daca aveti de ales intre microbuz sau tren, alegeti trenul! Acest mijloc de transport respecta cel mai mult spatele calatorilor, cu atat mai mult pe distante lungi. Va permite sa va ridicati, sa faceti cateva plimbari in picioare pentru a decongestiona mushcii spatelui iar canapele sunt mai bune pentru spate decat cele din microbuze, care pot fi curbate.

42. Reduceti timpul petrecut la volan. Autoturismul este cel mai mare dusman al spatelui. Daca nu aveti o masina foarte moderna, cu scaune reglabile si adaptabile, cu forma ce permite sustinerea coloanei vertebrale, si volan reglabil evitati sa petreceti un timp indelungat in masina. Limitati-va la durmurile esentiale sau calatoriti cu alte mijloace de transport (metrou, microbuz)

43. Cand sofati nu purtati haine care va strang, incaltaminte stramta sau pantofi cu toc deoarece afecteaza coloana vertebrala.

44. Inoata cat mai mult. Inotul este cel mai indicat sport pentru suferintele coloanei vertebrale deoarece elimina efectul gravitatiei. Gimnastica acvatica este benefica din acelasi motiv. Cel mai benefic este inotul pe spate sau inotul indian (pe o singura parte). Aveti grija ca apa sa nu fie foarte rece.

45. Evita urmatoarele sporturi:
Fitness (gimnastica dansata), golf, echitatie, scrima, body-building, gimnastica artistica, competitiile cu vele, caiac-canoe, schi nautic, jogging, ciclismul de curse, artele martiale, patinaj, role.

46. Daca hernia de disc este lipsita de dureri, practica urmatoarele sporturi:
mers pe jos, gimnastica medicala, inot, ciclism alegand o bicicleta cu ghidon drept sau de apartament.

47. Aplicati caldura in zona lombara.
Lampa cu ultrarosii (sau sticla cu apa calda, uscatorul pentru par cu aer cald) poate fi folosita pentru a incalzi zona inainte de masaj. Sursele de caldura nu se aplica direct pe piele ci, mai degraba, peste un tricou. Aplicarea de caldura activeaza circulatia sanguina si permite eliminarea toxinelor din articulatii.

48. Poarta centura de doc.
In general este lata de 18 cm, ceea ce permite buna mentinere a soldurilor si vertebrelor lombare. Iarna, centura de bumbac ne fereste de raceala. De asemeni, este utila in oboseala aparuta in urma calatoriile lungi sau a statului prelungit in picioare.

13 comentarii:

  1. Bună soțul meu are hernie de disc e bine să se opereze sau poate există tratament ,nu să operat încă este pun tratament pina facem remeneu. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  2. Bună soțul meu are hernie de disc e bine să se opereze sau poate există tratament ,nu să operat încă este pun tratament pina facem remeneu. Multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă este diagnosticat cu hernie în urma unui examen rmn și îi amorțește piciorul trebuie operat dacă amina se poate trezi paralizat și va merge cu salvarea la spital ,după care va fi operat în urgenta cu recuperare mult mai grea .Eu am fost operat la Iași de către Profesorul Poiata pe 26 05 2016 ,ora 10 și a doua zi m-am dat jos din pat .

    RăspundețiȘtergere
  4. Dacă este diagnosticat cu hernie în urma unui examen rmn și îi amorțește piciorul trebuie operat dacă amina se poate trezi paralizat și va merge cu salvarea la spital ,după care va fi operat în urgenta cu recuperare mult mai grea .Eu am fost operat la Iași de către Profesorul Poiata pe 26 05 2016 ,ora 10 și a doua zi m-am dat jos din pat .

    RăspundețiȘtergere
  5. DORMITI PE SCANDURA O LUNA SI VA FACETI BINE!

    RăspundețiȘtergere
  6. https://bocamedical.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  7. Este riscanta operatia de hernie de disc,?

    RăspundețiȘtergere
  8. Orice operatie este riscanta. La 3 zile dupa operatie m-au lasat acasa. Eu spun ca la fel de importanta este si recuperarea. Altfel riscati sa recidiveze, la fel am patit si eu deci vorbesc in cunostinta de cauza. Dar stati linistita ca daca sunteti de operat cu adevarat nu scapati de ea, o sa va rugati sa va opereze, dar cred ca nici un doctor sau cel putin la cei pe la care am umblat eu, nu o sa opereze o hernie numai daca este absoluta nevoie si s-au epuizat toate optiunile. Asta asa ca o gluma sa va incurajez

    RăspundețiȘtergere
  9. Buna seara tuturor!si eu sunt operata de ernie de disc. L5 si S1 nici eu nu stiu daca sunt bine..pt ca am zile cand ma doare..simnt ca se misca inelele..oare e normal? Pe 16 luna asta fac o luna de la operatie. Stie cineva cat trebuie sa mai stau in casa imi este frica sa ies..multumesc.

    RăspundețiȘtergere
  10. Cum se trateaza Ernia de disk lombara?

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună ma doare spatele și mi sa lăsat durerea în piciorul stâng. Și am o jumătate de picior amorțit. Ce ar trebui sa fac.
    Doctorul mia spus ca ar fi început de hernie de disc

    RăspundețiȘtergere
  12. Jumic Casino and Resort in Phoenix - JetTUBH
    Jumic 오산 출장샵 Casino and Resort in Phoenix - 광양 출장안마 Hotel Review, Hotel 사천 출장안마 Information, Rates, 포천 출장안마 Reviews, Special Rates. Jumic Casino and Resort offers 구미 출장샵

    RăspundețiȘtergere